polukružna suknja na gumu

Polukružna suknja na gumu

Dolaskom toplijeg vremena suknje postaju dio svakodnevne odjeće. Ovom jednostavnom polukružnom suknjom na gumu brzo i lako ćete osvježiti svoju garderobu. Dužina suknje može biti onolika koliko vama i vašem ukusu odgovara.

Potrebna dužina tekstila ovisit će o željenoj dužini suknje. Najlakše ćete saznati koliko vam tekstila treba nakon što nacrtate kroj po svojim mjerama. Potrebno je izmjeriti obim bokova na najširem dijelu i odlučiti se koliko će suknja biti dugačka.

Veličinu RB izračunat ćemo tako da mjeri obima bokova dodamo još 5 cm i dobiveni broj podijelimo sa 3,14 ( npr, ako je obim bokova 100 tada je RB=105/3,14= 33,4).

Veličinu RDS dobit ćemo tako da veličini RB dodamo željenu dužinu suknje ( npr. ako želimo da na suknja bude dugačka 60 cm tada je RDS= 33,4+60=93,4).

Kroj možete crtati na papiru ili direktno na preklopljenom tekstilu pomoću krojačke krede. Nakon što ste nacrtali kroj, dodajte dodatak za šav od 1.5 cm na gornji rub suknje i bočni šav (onaj dio kroja koji neće biti na preklopu tekstila).

Količina potrebnog tekstila je dvostruko veća od RDS. Za suknju iz oglednog proračuna je potrebno 2m tekstila. Možete koristit lagani keper ili jeans, lagani pamučni štof ili što god vam se svidi.

izrezana polukružna suknja

Nakon što ste nacrtali i izrezali suknju, potrebno je izrezati i pasicu suknje. Dimenzije dobijete ovim proračunom: duljina pasice= obim bokova+8cm ( npr. ako je obim bokova 100, tada će duljina pasice biti 108cm), širina pasice= (širina gume x 2)+4cm (npr. koristila sam gumu širine 5 cm, pa je moja pasica široka 14cm).

šivanje polukružne suknje

Prvo sašijete bočne rubove suknje s dodatkom za šav od 1,5 cm te obradite rubove tkanine endlericom ili cik-cak šavom. Također spojite uske rubove pasice, preklopite ju po dužini i glačalom zapeglate.

postavljanje pasice na polukružnu suknju

Preklopljenu pasicu rasporedite na gornji rub suknje tako da njen preklop leži na pravoj strani suknje a rubovi su poravnati sa rubom suknje. Vodite računa da šav suknje se poklapa sa šavom pasice.

prišivanje pasice na polukružnoj suknji

Kod prišivanja pasice na suknju ostavite neprišiveno cca 8 -10cm. Kroz taj otvor uvlačimo gumu.

U ovom trenutku izmjerite obim svog struka i na tu mjeru izrežete gumu. Provucite ju kroz pasicu tako da oba kraja ostanu vani.

uvlačenje gume za polukružnu suknju

Nakon što ste provukli gumu kroz pasicu, preklopite njene krajeve i prošijte ih nekoliko puta. Dobro rastegnite pasicu i rasporedite gumu kroz nju.

gotova pasica polukružne suknje

Nakon što ste gumu rasporedili, dovršite prišivanje pasice do kraja ( onaj otvor što ste ostavili za provući gumu zašijte) i obradite rubove tkanina endlericom ili cik-cak šavom.

U ovom trenutku je dobro ostaviti suknju na vješalici preko noći. Neki tekstili se mogu istegnuti te je potrebno sutradan provjeriti da li je suknja i dalje ujednačene dužine. Ako je došlo do istezanja, poravnajte neujednačene rubove.

Nakon što ste se uvjerili da su rubovi suknje ravni, možete početi s porubom. Zapeglajte prvo rub za 1cm, a nakon što se zapeglali cijeli porub, napravite to još jednom za 1-1.5 cm.

porub

Prišijte porub na dodatku par mm manjem od veličine drugog zapeglavanja. Ako ste drugo zapeglavanje radili na 1cm, tada zašijte porub na 0.8cm od ruba poruba. Ako ste drugo zapeglavanje radili na 1.5cm, tada zašijte na 1.2 cm od ruba poruba.

polukružna suknja na gumu

Vaša suknja je gotova 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply