Jednostavna suknja puni krug

Suknja puni krug oduvijek mi je bila najdraža i najjednostavnija suknja za napraviti. Verzija koji ću vam danas objasniti je maksimalno pojednostavljena, tako da ju svatko može napraviti sam.

Uradi sam suknja puni krug

Za početak vam je potreban veći komad papira na kojem ćete nacrtati kroj za suknju. Krojačkim metrom uzmite 3 mjere: obim struka (OS), obim bokova (OB) i dužinu suknje (DS).

Uradi sam suknja puni krug

Vrijednosti A i C izračunajte pomoću mjera koje ste uzeli i formula koje su vam na slikovnom prikazu napisane. Prvo nacrtajte četvrtinu male kružnice mjereći od vrha papira prema unutra vrijednost A. Zatim nacrtajte četvrtinu velike kružnice mjereći vrijednost C od vrha papira. Izrežite papir prateći te dvije linije i dobili ste kroj za suknju.

Za izradu suknje potrebna vam je elastična traka širine 5 cm i tkanina širine i dužne nekoliko cm veće vrijednosti od 2 x C. Meni je C=55 cm tako da sam trebala otprilike 115 x 115 cm tkanine.

Elastičnu traku odrežete na duljinu obima struka (OS) i spojite krajeve da dobijete pasicu za suknju.

Uradi sam suknja puni krug

Tkaninu presavijete po dužini i po širini te ju tako prepeglate pazeći da se stranice precizno preklapaju. Kut gdje su se preklopi spajaju uzimate za vrh iz kojeg smo crtali četvrtine kružnica.

Uradi sam suknja puni krug

Kada ste kroj postavili pravilno na tkaninu, stavite na njega bilo kakve plosnate utege da bi smanjili pomicanje tkanine i papira za vrijeme rezanja. Režite tkaninu prateći rub kroja. Nakon rezanja tkanina bi trebala dobiti oblik savršenog kruga.

Slijedeći korak je prišivanje elastične trake. Okrenete lice trake prema licu tkanine i pričvrstite pribadačama 4 prepeglana ruba ravnomjerno raspoređeno na traku.

Uradi sam suknja puni krug

U međuprostor između te 4 pribadače dodate po još jednu, također pazeći da tkanina bude ravnomjerno raspoređena.

Uradi sam suknja puni krug

Prišivanje trake najjednostavnije je endlericom jer je šav rastezljiv. U slušaju da nemate endlericu, koristite cik-cak šav na šivaćem stroju da bi dobili šav koji je će podnijeti rastezanje trake.

Uradi sam suknja puni krug
Uradi sam suknja puni krug

Kod prišivanja, traku ćete lagano rastezati dok se duljinom ne izjednači s duljinom tkanine između pribadača. Polako se krećite od jedne do druge pribadače rastežući traku i vodeći računa da su rubovi trake i tkanine poravnati. 

Kada završite sa prišivanjem trake, osigurajte šav i odrežite kočiće koji su vam na šavovima zaostali.

Suknju ostavite na vješalici preko noći da se tkanina opusti. Sutra dan poravnajte donji rub suknje u slučaju da se tkanina na mjestima otegnula i možete porubiti suknju.

Za porub možete koristiti kosu traku ili uski dvostruki porub gdje ćete zapeglati rub prvo 0.5 cm, zatim na 1 cm i šiti na dodatku za šav od 0.8cm. Ja sam za porub koristila Bernina stopicu 66 koja automatski podvija tkaninu za porub.

Uradi sam suknja puni krug

Ta daaaaa!! Vaša suknja je gotova. Uparite ju s omiljenom majicom i spremni ste za popodnevnu kavu ili izlazak. 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply